zondag 26 januari 2014

Wat is WIJ


De afgelopen tijd hebben we met een aantal mensen in het WIJ-netwerk nagedacht over wat het WIJ-gevoel nu eigenlijk is. Hier zijn de tien geboden (versie 1.3) van de WIJ Maatschappij:

1. WIJ is burgerkracht
WIJ Delfshaven gaat uit van de inventiviteit van eigen kracht en het plezier van het zelf doen.

2. WIJ is een netwerk
WIJ Delfshaven, als verbond van samenwerkende bewonersinitiatieven en zelforganisaties, kent de maatschappelijke realiteit, weet wat er speelt in de wijk en waar behoefte aan is.

3. WIJ verbindt
WIJ Delfshaven staat tussen de leefwereld en de systeemwereld en streeft ernaar de collectieve


waarde van de wijk te
vergroten.


4. WIJ staat voor de dialoog
WIJ Delfshaven is betrokken en luistert actief. WIJ Delfshaven vertrouwt, erkent en waardeert de maatschappelijke initiatieven en het netwerk. WIJ Delfshaven gelooft in de kracht van samenwerking tussen mensen die het doen en mensen die het zeggen.

5. WIJ verbetert en verduurzaamt de directe leefomgeving
WIJ Delfshaven grijpt de kansen aan die voortvloeien uit de maatschappelijke initiatieven en streeft naar continuiteit. WIJ Delfshaven begint klein en denkt groot.

6. WIJ stimuleert lokale en directe democratie
WIJ Delfshaven brengt cultuur, maatschappelijk initiatief, ondernemerschap en politiek samen. WIJ wil meer participatie en transparantie.

7. WIJ experimenteert
WIJ Delfshaven leert van maatschappelijke initiatieven. WIJ Delfshaven gelooft in het opbouwen van de samenleving van onderop als lokaal antwoord op globale maatschappelijke,
economische en ecologische uitdagingen.

8. WIJ gaat voor het maatschappelijke doel
WIJ Delfshaven stimuleert bewoners, ondernemers en organisaties die hun invloed op een duurzame samenleving willen vergroten.

9. WIJ zorgt voor co-creatie
WIJ Delfshaven vormt tijdelijke coalities rondom thema's, in samenwerking met mensen in de wijk. WIJ Delfshaven staat schouder aan schouder met initiatiefnemers.

10. WIJ vindt dat het gezelliger en plezieriger is om zelf en samen dingen te doen
WIJ Delfshaven heeft een gedeelde visie, een gedeeld gevoel en streeft naar samenwerking.

Is dit WIJ genoeg? Of te veel? Laat het weten. Wat vindt jij van WIJ?